#sambalbelacan

60,362 posts tagged with #sambalbelacan

Photos and Videos about #sambalbelacan

Zaman now !! Tak perlu lagi repot buat cari teman makan, kini hadir Sambal Bu Mimin yang rasanya Jozzz banget 😊😊 👉 Dimakan bareng nasi lebih mantap 👍 WA 085730025026. . . Tersedia juga di Shopee, Blibli.com, Tokopedia, dan Bukalapak 😉 🏡 jl. Tenggilis Utara no.61, Surabaya www.bumimin.co.id . #cateringbumimin #khassurabaya #surabayaolshop #kulinersurabaya #olshopsurabaya #surabayafoodies #indonesianfood #indonesia_photography #sambalbawangbumimin #sambalbelacan #frozenfood #sambalbumimin #sambalmatah #sambalpedas #sambalenak #sambalteri #bumiminsurabaya #oleholehsurabaya #oleholehkhassurabaya #udangkriuk

Zaman now !! Tak perlu lagi repot buat cari teman makan, kini hadir Sambal Bu Mimin yang rasanya Jozzz banget 😊😊 👉 Dimakan bareng nasi lebih mantap 👍 .WA 085730025026 . . Tersedia juga di Shopee, Blibli.com, Tokopedia, dan Bukalapak 😉 🏡 jl. Tenggilis Utara no.61, Surabaya www.bumimin.co.id . #cateringbumimin #khassurabaya #surabayaolshop #kulinersurabaya #olshopsurabaya #surabayafoodies #indonesianfood #indonesia_photography #sambalbawangbumimin #sambalbelacan #frozenfood #sambalbumimin #sambalmatah #sambalpedas #sambalenak #sambalteri #bumiminsurabaya #oleholehsurabaya #oleholehkhassurabaya #udangkriuk

Zaman now !! Tak perlu lagi repot buat cari teman makan, kini hadir Sambal Bu Mimin yang rasanya Jozzz banget 😊😊 👉 Dimakan bareng nasi lebih mantap 👍 .WA 085730025026 . . Tersedia juga di Shopee, Blibli.com, Tokopedia, dan Bukalapak 😉 🏡 jl. Tenggilis Utara no.61, Surabaya www.bumimin.co.id . #cateringbumimin #khassurabaya #surabayaolshop #kulinersurabaya #olshopsurabaya #surabayafoodies #indonesianfood #indonesia_photography #sambalbawangbumimin #sambalbelacan #frozenfood #sambalbumimin #sambalmatah #sambalpedas #sambalenak #sambalteri #bumiminsurabaya #oleholehsurabaya #oleholehkhassurabaya #udangkriuk

saya Johorean but been brought up in Kuala Lumpur...and this is one of masakan Johore, Asam pedas Ayam ... sedap in shaa Allah.Allah bagi sedap.. jom dinner ..malam ni saya masak simple dinner at home Asam Pedas Ayam, telur dadar and sambal belacan . masakkan panas di musim sejuk... Cairo With love.. masak dgn kasih sayang... bismillah.. #dapurcairo #malaysiancooking #sambalbelacan #telurdadar #asampedasayam #asampedasjohor #instafood #instacook #dapurcairo #sayamasak #ikanbakarsambal #masakanmelayu #asampedasjohor #homesweethome #winterincairo #wintercook #ilovemylife #ilovemyfamily #wintercooking omecook #wifecooking #isteribahagia #cairo #egypy #thisiscairo

BERITA BAIK!!! Untuk peminat Sambal Hitam Pahang. Sambal Hitam kini di PULAU PINANG. Bagi yang ingin dapatkan Sambal Hitam boleh PM kami di Facebook & DM kami di IG. Kami hargai sokongan anda dan yang ingin mencuba Sambal Hitam Warisan boleh terus hantar pesanan kepada kami. INGAT PM kami segera di Pages Sambal Hitam Warisan. ISTIMEWA: PENGHANTARAN PERCUMA RM 12 sahaja untuk 200g #sambalhitam #sambalbelacan #sambalhitampahang #sambal #masakan #resepibonda #instafood #instapic #penang #easysambalhitam #ready #readytoeat #sambalviral #sambalsedap #sambalhitammenangis #malaysia

BERITA BAIK!!! Untuk peminat Sambal Hitam Pahang. Sambal Hitam kini di PULAU PINANG. Bagi yang ingin dapatkan Sambal Hitam boleh PM kami di Facebook & DM kami di IG. Kami hargai sokongan anda dan yang ingin mencuba Sambal Hitam Warisan boleh terus hantar pesanan kepada kami. INGAT PM kami segera di Pages Sambal Hitam Warisan. ISTIMEWA: PENGHANTARAN PERCUMA RM 12 sahaja untuk 200g #sambalhitam #sambalbelacan #sambalhitampahang #sambal #masakan #resepibonda #instafood #instapic #penang #easysambalhitam #ready #readytoeat #sambalviral #sambalsedap #sambalhitammenangis #malaysia

BERITA BAIK!!! Untuk peminat Sambal Hitam Pahang. Sambal Hitam kini di PULAU PINANG. Bagi yang ingin dapatkan Sambal Hitam boleh PM kami di Facebook & DM kami di IG. Kami hargai sokongan anda dan yang ingin mencuba Sambal Hitam Warisan boleh terus hantar pesanan kepada kami. INGAT PM kami segera di Pages Sambal Hitam Warisan. ISTIMEWA: PENGHANTARAN PERCUMA RM 12 sahaja untuk 200g #sambalhitam #sambalbelacan #sambalhitampahang #sambal #masakan #resepibonda #instafood #instapic #penang #easysambalhitam #ready #readytoeat #sambalviral #sambalsedap #sambalhitammenangis #malaysia

Uli Natio
(@ulinatio)

10 Hours Ago

#sambalbelacan @zengsrecipes

Yang ni penambah selera Ulam jering Rebus kangkung Ikan masin Sambal belacan tu Cik abg yg buat Lama x makan Klu nak kite order jer Nanti cik abg buatkan Alhamdulilah . . . . . . . . . . . #rebuskangkung #ulamjering #ikanmasin #sambalbelacan #dinner #makanmalam #sayamasak #sukamasak #masakanrumah #syukurselalu #alhamdulilah

Menu seadanya malam ni Cik abg buatkan sambal belacan tadi Yang tu mmg penambah selera Sayur kite rebus jer Boleh makan ngan sambal belacan Ulam jering untuk cik abg Kite x pandai makan Masak rendang jer pandai makan Goreng kan Ayam untuk budak2 Dah settle alhamdulilah . . . . . . . . . . . #ikantalapiamasak3rasa #ayamgoreng #tauhugoreng #rebuskangkung #ulamjering #sambalbelacan #ikanmasin #tembikaisusu #alhamdulilah #homecooked #homemade #cookedbyme #menusimple #syukurselalu #sukamasak #hobbymsk #makanmalam #dinner #asianfood #indofood #malayfood #ikahomecooked #indonesianfood #instafood #sayamasak #masakanrumah #foodie

Pembuka Selera Sambal Belacan Buah Belimbing Buluh bahan2 nya ( Cili Merah + cilipadi + Belacan Goreng + Buah Belimbing Buluh + Sedikit Air limau nipis) #pedas tapi sedap #myalltimefavorite #daridapurcikkiah #madebyme #mykitchen #cookingwithlove #lovecookingformyfamily #rumahkusyurgaku #sambalbelacan #instafood #instagram #instavideo #like4likes #thanksforlike #mychildrenareeverythingtome

Hmm, nikmatnya tempe goreng dengan sambal terasi pilihan kesukaan semua orang! Pasti pada ngiler banget sambil nunggu jam makan siang tiba kan? . Mampir ke SESAMBELAN NUSANTARA untuk makan siang karena kami buka dari pkl 12.00 setiap Senin-Sabtu! . Sesambelan Nusantara Sensasi #makantanpapiring 📍Gwalk C11-C12, Citraland Surabaya 📅Mon-Sat: 12.00-22.30 📅Sunday: 08.00-22.30 ☎️082140346537 (Restaurant) 📲087851594888 (Catering) . #sesambelannusantara #makantanpapiring #indonesianfood #localrestaurant

Asam Pedas Stingray with okra. Asam Pedas is a popular dish in Malaysia such as the state of Malacca. Literally translated to 'sour spicy' .This fish is best served with rice, sambal belacan, budu and ulam-ulaman 🤫❤️ Ikan Pari 4.50myr to 5.00myr ( price by size ) #asampedas #pari #foodporn #localdishe #idaman #sambalbelacan #budu #tradisional #cheers

amy yusof
(@amyzayu)

15 Hours Ago

~Bila x sihat memang sedap makan lauk kukus/steamed/sup.. baru selera😁.. #lunch 1pm ..simple ✌#realfood . . .>Siakap Kukus Halia Lemon dan kawan2nya😁< . . . . #amyzayukitchen#sayamasak #siakapstimlimau#ikankukus #portioncontrol#moderation #foodlover#sambalbelacan #vegelover#ulam#pegaga #stayhealthyandfit#healthyfood #eatgoodfeelgood#eatright #healthylifestyle#nomnom

Happy luncheon guys! Dengan adanya sambaleena, tkyah diet diet k. Ko makan je banyak mana ko nak. Hehe mana taknya. Sedapnya terangkat beb! Pedas pedas layan tau. #sambaleena #sambalijo #sambalpenyet #sambalbelacan #sambalsedap #sambalviral #komboberbaloi #murah #sambalikanbilis #2019 #resepibu #sambalpenyet #foodie #food #promo #birthdaypromo #sale #sambalijo #sambalmerah #sambalnasilemak #nasilemak #sambalado #sarapan #breakfast #2019

Dah 2 minggu sesi persekolahan bermula...Jika nk tambah bag utk kegunaan anak2 atau diri sendiri...Atau mencari bag masuk kolej atau pergi kerja....Kak Rose ada ready stok utk SoulCal Cal College Backpack warna burgundy ni. . Bag ni tak keras kejung...Jika tak di gunakan, boleh jgk di gulung atau lipat masuk dlm suitcase bila travelling. . Tinggal 1 last unit jer...Jika nk order, sila ke website kami dengan click link di bawah:- . Kalau korang nak beli, sila click layari website https://roses-treats.com/ ..Full payment dialu2kan...Nak installments 2x pun kami terima. Jangan berlengah! Stok terhad! Jemput layari website https://roses-treats.com/ dengan click link di bio. Jumpa di sana ya 😉 . #cikgumalaysia #sekolahmalaysia #bagsekolah #alorsetar #kotabharu #wakafcheyeh #kualaterengganu #kuantan #triang #paritraja #melaka #seremban #ipoh #seriiskandar #jozlynnhanania #batugajah #gopeng #bercham #taiping #kualakangsar #kampunggajah #kampar #sambalbelacan

Saya taknak cakap banyak lg. Jum check je la kat ig dia. Bestnya dia orang punya product👍👍 so.. tak payah tunggu2 lama lagi. Jum la ramai2 follow @growup_malaysia.co 💪 . Especially dh dekat nk raya ni msti ada yg teringin nk beraya dgn buah hati kan,takkan nk sorg je hehe. Jum tambahkan tinggi anda untuk tampil lebih yakin 👍 . . For more information please contact . @growup_malaysia.co @growup_malaysia.co . Lagi satu, diorang private sebab nak make sure yang follow diorang je yg nak serious ikut trick diorang punya😋 . . #tiensmalaysia #tiensi #tiens #naktinggicepat #peninggibadanmalaysia #selamattiadakesansampingan #sayurlabu #foodpornshare #instafood #food #perakian #foodpictures #sambalbelacan #local #brunei #indonesia #kosmetik #skincare #bazaronline #murahmurah #azaliabeautykelantan #botoxeffectserum #azaliabeauty #singapura #agentneeded #vitcserum #kamibencipenipuonline

🔥🔥🔥 Dahsyat pedasnya!! Akhirnya nemuin nasi uduk yang paling enak di Jakarta versi gue @udukbro ! Lokasinya di Jln. Tebet Utara Dalam no. 3, Jakarta Selatan. Penyajiannya pun unik karena pake daun pisang sebagai alas makan dan yang gue suka itu Nasi Uduknya wangi, cabenya pedes banget dan lauknya enak! Oya, buat kalian yang lagi diet ataupun mau makan sehat kalian ga perlu takut karena disini menyediakan nasi merah dan gorengannya bisa menggunakan air fried (tanpa minyak). Oiya kalian juga bisa order lewat gofood loh! Yuk langsung cobain! 😋👍🏻 . . . . . 🎥 @jktfoodhunting Laper?? Kesini ajaa ⬇⬇⬇ . @geprek.enak.pedas @geprek.enak.pedas @geprek.enak.pedas . dijamin tambah laper . Ayam geprek enak mulai 15.000 Bisa GoFood & GrabFood Jakarta @geprekjuarapedas @geprekjuarapedas . #sambalijo #ayamgeprek #doyanjalan #ayamkampung #sambal #sambalbawang #sambalenak #sambalgoreng #sambalteri #doyanmakan #sambalmatah #sambalado #sambalhitam #prilaga #doyandolan #doyankuliner #sambalpedas #ayamgoreng #sambalterasi #ayambakar #doyanmasak #doyanngemil #ayampenyet #ayampanggang #sambalroa #sambalbelacan

Set Nasi Ayam Cincang Kuah Kerutub Ulam Sambal Meh order untuk menu lunch korang. Jumaat ni akan ada open order menu laku keras. Stay tuned ye semua. #nasi #ayamcincang #kuahkerutub #timun #sambalbelacan

Hanem
(@fryda_hanem)

19 Hours Ago

Today lunch and tell u all what. This is 3rd row bake puding roti. Sebab ada orang tak puas lagi makan. #nasi #ayamcincang #kuahkerutub #timun #sambalbelacan #hanimmenuoftoday #bismillah

Jom mai singgah ramai2, mcm2 lauk makan tengahari dah siap panas2... Lokasi: Berdekatan Jabatan Imigresen Seberang Jaya #nasicampur #ayamgoreng #sambalbelacan #karikepalaikan #sayurcampur #lunch #breakfast #rotibakar #macammacamada #gemaricafe #penangfood

| LOREZ 6.0 2019 Comeback ✔Material moss crepe (memeri) ✔Kain duyung (getah penuh) ✔Mudah untuk ambil whuduk ✔Tak perlu gosok ✔Kain sejuk 1 Pasang RM79 sahaja • 2 Pasang keatas RM60/pasang • So nak jimat berpasang2 lah beli tau😉. Ajak adik beradik, jiran, kawan2, saudara mara. * 4XL @ 5XL ADD RM5/ helai Postage seperti biasa. . P/s: Prosess post out 4-5 hari bekerja. . . . . . #bajukurung #bajukurungmoden #kurungmoden #kurungmodenmurah #bajukurungmurah #bajukurung2019 #bajukurungviral #kurungmodenplain #bajubridesmaid #bajukurungbridesmaid #kurungpahang #kurungcantik #bajukurungtakpayahgosok #bajukurungbawahrm100 #bajukurunghijau #bajukurungtealgreen #bajukurunghijaugelap #sunwaylagoon #kurungmodenhijau #pujaanhatikanda #reenrahim #remyishak #sambalbelacan #bocey #pesonapengantin #pakejinai #pakejpelamin #bajupengantin #bajutunangsimple #bajukurungsimple

Belacan sabah ole2 dr @yusmira_yusu Huhuhu dah mangil2 suh tumbuktumbuk dia dgn cili padi bebanyak hehehehe.. #belacansabah #sambalbelacan #belacan

Good, fun and gooey. Weird, but it is what it is. This is Linut. Linut is made of the fresh sago flour, mixing with hot or boiling water. You can eat it with sambal belacan or hot soup. I actually youtube how to make just the right amount, (that means eating for one) because the amount of water will determine the amount of linut. Ratio 1:2 or 3 maybe. I don't know. The ability to agak-agak is another superpower. Okay, let's do this. Add normal temperature water to sago in a pot (approx. 1 sago - 1 1/2 water content). Heat the pot using small-medium heat and stir. Keep stirring until all the sago turn clear and gooey. Add more water if necessary. If too gooey, stir further until desired thickness. Done. You can eat it during breakfast, brunch, lunch, teabreaks, snacks, dinner, supper or when you take your shower or sleep. Whatever rocks your boat. . . . . . #linut #ambuyat #sago #gooey #sambalbelacan #localdelicacy #staplefood #asianfood #localcuisine #brunch #breakfast #lunch #foodies #imadethat #homecook #stirred #recipes #tips  #foodforlife #liveforfood #yummy #fave #niniehomecook

Sambal tempoyak is back ‼️ . . Pagi pagi terliuq pulak tgok @dilla_alhabsyee post mcm ni huhu. Berkeroncong berzapin dah ni beb! Simple jek, cucur cicah dengan sambal tempoyak! On tak on? Ada pulak nescafe panas kat sebelah. Halamak, nikmat doniaaaa 😍 #sambaleena #sambalijo #sambalpenyet #sambalbelacan #sambalsedap #sambalviral #komboberbaloi #murah #sambalikanbilis #2019 #resepibu #sambalpenyet #foodie #food #promo #birthdaypromo #sale #sambalijo #sambalmerah #sambalnasilemak #nasilemak #sambalado #sarapan #breakfast #2019

Assalam Selamat tahun baru Ada tak yang masih teruja nak makan nasi kukus ni😁 Menu Nasi kukus Sambal belacan power Kuah terutub Kuah kari Timun Ayam goreng berempah Harga 💰rn6.. Minima oder 5 pack 🚗deelivery ahad ..area jb Cara oder wassap saje ya #malaysianfood #sambel #sambalbelacan #nasikukus #delicious #dapurkita

" Everything that u've ever wanted is on the other side of fear "- George Addair. . . 📝 ▪ Morning all..Pagi ni teringin nak makan pancake tapi nak yg #flourless, so kita cuba buat guna sweet potato yg dah tersadai seminggu tu😁..it turned out so good cuma tetap kna tmbah tepung sikit utk jadikan adunan tak berderai...try ok😉. . . ▪ 🍠Sweet Potato Pancake Pujaan Hati Kanda - 🙈- nak jugak✌. 👉 Setengah biji sweet potato sederhana besar rebus dan lenyekkan. 👉 1/2 sb tepung ubi kayu, digaulkan bersama, secubit garam. 👉 Gaul rata . 👉 Gliss non stick pan dgn sdikit minyak, saya guna @c.o.and.co 👉 Sweet Sweet potato Sedia utk 'dipancakekan'.❤ 🍠 Utk setengah biji ni sya dapat dalam 5-6 keping. 🍠 Dip dalam choc pb from @nutasty.my ...💗 Sangat Sedap dan ringkas.❤. . . 📌 ▪ IF Day 119 - 160119. ▪ IF 13 hrs. . . #yaniedietjourney #intermittentfastinglife #intermitentfasting #intermittentfastingmalaysia #malaysianpancake #sweetpotato #sweetpotatopancakes #cookwithcoandco #intermittenfasting #fasting #sarapansihatmalaysia #sarapansihat #healthyeating #yanierecipe #mahn #sweetpotatopancake #instafood #nutasty #masakapa #peaflower #breakfast #vivo9 #foodjournal #foodphotography #foodporn #foodies #instagram #sambalbelacan #instafood #foodjournal

BISMILLAH... Salam Rabu 16/1/19 ********************** Semoga dipermudahkan segala urusan kita hari ini..aamiin -------------------------- Hari ni masak 1 jam siap..mcm charlie chaplin kakak kat dapur..ada hal punya psl kul 11 ni.. Maka jd la menu campak2.. #sambaltelorhancur #masaklemakkobis #ikangoreng #sambalbelacan Okbaiiii!!! ALHAMDULILLAH... -------------------------- #dlovelykitchenwatiesani #homecook #homechef #cookwithpassion #cookwithlove #cookforfamily #cookforlove #lovecooking #lovebaking #lovemyfamily #familywatiesani #happyfamily #happyhousewife #happytogether #happyforever #foreverlove #lovetilljannah #syukuralhamdulillah #syukurselalu

Assalamualaikum.. Selamat pagi semua, semoga kita semua dipermudahkan segala urusan Dan dimurahkan rezeki olehNya.. Aamiin Tempahan Sambal Hitam Nanas PADU oleh orang Sabah..terima kasih kerana sokongan kalian.. Tunggu apa lagi, moh le mengkome order www.wasap.my/0125742316 www.wasap.my/0126370463 COD sekitar Ipoh/Batu Gajah #sambalhitam #sambalbelacan #samballovers #sambalpadu #sambalhitamnanas #sambalpedas #sambalhitamnanaspadu #sambal #sambalhitamlovers #sambalviral #pedas #padu #masakanmelayu #masakanmalaysia #masakansimple #makan#makananmalaysia #makananviralmalaysia #masakamelayu #makanmakanmakan #jommakan #ipoh #kualalumpur

Ewah ewahh, ingat sambal kita ni biasa biasa ke? Sambal kita luar biasaa tauu 😋😋 . . Tengok artis malaysia kita pun makan juga sambal by dapur kak nis ni tau 😋💕 . . Cepat cepat guyss, stock tinggal tak banyak lagiii 🤤 . . Kalau lambat kena tunggu bulan depan lah yee 😋😋 . . Tekan link dio 😋 untuk submit order 💕💕 . . #politekniknilai #sambal #sambaldapurkaknis #sambalbelacan #sambalviral #sambalpetai #sambalhantu #sambalpuaka #sambalmengilai #sambalmengilaipetai #sambalbunian #pns

Sambal belacan n sambal kelantan Buat le stok dlm peti Kang senang...nk makan je...cedok sndr #sambalbelacan #sambalkelantan #homemade #stokpetiais

. Hilangkan lemak lemak badan cara mudah🔥.. . 👉KlubnaLaleh: ✔menyekat selera makan sehingga 48jam ✔rasa sedap setanding latte starbuck ✔bertenaga sepanjang hari confirm! ✔tiada rasa debar2 hati ✔tiada rasa pedih ulu hati ✔tiada rasa pening2 ✔tiada lesu2 ✔tiada ganggu waktu tidur ✔tidur malam yang selesa dan lena ✔tiada sakit2 perut ✔tiada angin2 perut atau angin naik kepala . 📲013-3130870 . #solemnization #malaysiafood #resepibonda #sambalbelacan #kurungmoden #kuih #foodpornmalaysia #eatcleanmalaysia #bajutunang #kurungpahang#viral #ampangfood #tehkurus #kopikurus #pilkurus #juskurus #jamukurus #nakkurusampang#salakselatan #gulagulakurus #fitness #plussizemalaysia

Perkongsian dari group agen..perghhr, terus lapar perut rasa!!! . Lauknya tidak lah berat mana, tp rasa mcm terangkat je bila ada sambal. Baru la onz! Tak gitu?? . 📷:sambaleena.my . #sambaleena #sambalijo #sambalpenyet #sambalbelacan #sambalsedap #sambalviral #komboberbaloi #murah #sambalikanbilis #2019 #resepibu #sambalpenyet #foodie #food #promo #birthdaypromo #sale #sambalijo #sambalmerah #sambalnasilemak #nasilemak #sambalado #sarapan #breakfast #2019

Augusto Dias unido forças com o QG DO PAGODE OBRIGADO FILHO VAMOS PRA CIMA. @cassianofaleta @falsto_real @andersonrfreireoficial @yuriwilliam.eng @nalvinha233 @gonzaganivaldo @netinhooficialbrasileiro @lcpcaldas @adsonsantana @ivetesangalo #academia @redealphafitness @academiaconcerto @granderio @academia_diviana #sambalbelacan #compositores

KOMBO BERBALOI! JIMAT SEHINGGA RM37 ‼️ - - Ehem, nampaknya melampau lampau team kami punya kombo kali ni! Pergh, jimat sampai RM37 beb!! Memang rugi teroxx la siapa yang lepas peluang ni! - - Dah la jimat, boleh join cabutan bertuah pulak tu! Aish bestnya! Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu kan? 🤩 So tunggu apa lagi? Bertindak sekarang! Fast respond boleh klik link on bio ye 💃🏻 #sambaleena #sambalijo #sambalpenyet #sambalbelacan #sambalsedap #sambalviral #komboberbaloi #murah #sambalikanbilis #2019 #resepibu

AppyKumprinx
(@mrskumprinx)

1 Day 9 Hours Ago

Baru baik demam. Selera lain maciam.😅 #sambalbelacan #baikdemam

Omak's Kitchen
(@omak.kitchen)

1 Day 9 Hours Ago

Dinner Omak agak lazat sikit malam ni. Omak dapat udang laut besar kat pasar, jadi Omak masakkan #kariudang ala2 Kari Nasi Kandar #telurdadar #telurhancurikanbilis #timunjepun #sambalbelacan #buahtembikaisusu Resepi dan video Kari Udang dan Telur Hancur Ikan Bilis selepas ini ye 😉 . . #malaysiandinner #malaysianhomecooked #malaysianfood #menumakanmalam #dinnermenu

DATA RIAU
(@datariau)

1 Day 10 Hours Ago

Ayam Sambal Pecak 🐔🍗| By Yummy Bahan: 100 gr cabai rawit hijau 15 siung bawang merah 1 buah tomat 100 ml minyak goreng 1 sdt garam 4 potong ayam goreng Nasi putih - . . Cara Membuat: 1. Goreng ayam goreng yang sudah diungkep hingga matang. Pastikan ayam sedikit kering. Angkat kemudian sisihkan. 2. Haluskan cabai rawit, garam dan bawang merah. Masukkan tomat, uleg kasar. 3. Masukkan irisan bawang merah ke dalam minyak, goreng hingga kecoklatan. Tuang ke dalam sambal yang sudah dihaluskan. Aduk merata. 4. Siram ayam yang sudah digoreng dengan sambal pecak. 5. Sajikan dengan nasi putih hangat. - Chef: #nunu Editor: #bellina - - - #ayampedas #resepayam #ayamgoreng #ayamgorengberempah #ayamgorengmentega #ayambakar #ayambakarmadu #sambel #sambelbawang #sambelijo #sambelgoreng #sambelroa #sambal #sambalijo #sambalado #sambalbelacan #sambalmatah #sambalgoreng #sambalkorek #sambalpedas #sambalbawang #sambalenak #resepmasakanrumahan #resepmasakan #videomasakan #menumakansiang #makansiang #instakuliner

Paling suka klu ayam goreng biasa...xperlu ada kuah pun bley abis #penangfoodie #foodie #food #dinner #sambalbelacan #foodiesofinstagram #szuesukamakan #ayamgoreng #foodporn #syukurselalu

Ikan bawal masak asam rebus👩🏻‍🍳 #ikanbawalmas #ikanbawalasamrebus #ikanasamrebus #asamrebus #resepirus #droseskitchen resepi utk rujukan adik ku @dayarn_ 😂nahhhh I will always tagging u, leh rujuk sini k😁... #eatclean #week3 #housewifelife #healthyfood #drhfamily #homemadecooking #intermittentfasting #roadto50kg #alhamdulillah # ......... •Ikan di siang, di bersihkan dan di toskan. Ketepikan dulu. • jerang air dlm periuk • masuk kan bahan2 yg telah di kisar (cili api, bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, belacan) serai nan sebatang ke dlm periuk. •Biarkan mendidih...tambahkan sedikit air lagi. •Masukkan air asam jawa, garam dan gula. •setelah mendidih masukkan ikan dan daun kunyit dan bendi •Gaul sebati. Perasakan garam dan gula. •Sekiranya dah ok, bolehlah matikan api •tomato masuk last lps tutup api #sambalbelacan dilupa jangan 😆

RI kitchen album
(@r_i_kitchen)

1 Day 10 Hours Ago

Menu simple hari ni...bergegas siapkan lepas balik kerja.. . . 1. Gulai lemak masam ikan mambong. 2. Tempe bakar. 3. Ulam timun. 4. Sambal belacan. . . Oleh kerana suami suka makan sambal belacan jadi selalunya saya akan buat banyak dan simpan dalam peti sejuk. Bila masak menu yang tak pedas, ulam dan sambal belacan ni akan jadi penyelamat segera.😊 . . Gulai lemak masam ni senang je masaknya. Potong potong dan campak je bahan bahan masuk dalam periuk...done. . . Cara masak gulai lemak masam versi saya: . . Potong halia, bawang putih dan bawang besar nipis nipis. Masukkan dalam periuk. Masukkan beberapa asam keping. Tumbuk kunyit hidup. Masukkan sehelai daun kunyit dan beberapa titik serai. Rebus kan dulu bahan bahan ni dengan air (air ikut suka nak banyak mana kuah). Saya pakai santan kotak jadi air tu memang ikut banyak mana kuah saya nak. Kalau guna santan kelapa asli, mula2 tu masukkan santan cair dan rebus bersama bahan2 tadi. Tambah sikit air je dlm santan cair tu. Bila agak2 dah menggelegak masukkan ikan yang dah dibasuh bersih. Masukkan sedikit garam dan *serbuk perasa (*jika suka). Gulai ni kena ada rasa masam...baru sedap. Seimbangkan rasa garamnya ya....kalau tak guna serbuk perasa, tambah sedikit gula. Last sekali masukkan santan pekat (jika guna santan asli). Kalau guna santan kotak boleh terus masukkan santan masa awal2 dengan air tadi. . Gulai lemak ni memang saya masak tak pedas sebab saya ada anak kecik yang memang tak makan pedas. Kalau anda nak pedas sikit, potong beberapa cili padi/cili masak. Kalau cicah dengan roti pun sedap...lagi dipanaskan lagi bertambah sedap sebab semua bahan bahan semakin bercampur dan mesra. Selamat mencuba😊😊 #resepibonda #resepikampung #r_i_kitchen #gulailemakikan #masakmasak #sukamasak #masaktempe #sambalbelacan